در مقاله انواع بازار گفتیم که در طول سال‌های گذشته و در جوامع مختلف، بازارهای مالی و فیزیکی گوناگونی حسب نیاز شکل گرفته‌اند. دانستیم که بازار مکانی (فیزیکی یا مجازی) است که در آن جا خریداران و فروشندگان معاملات خود را انجام می‌دهند. سپس با طبقه‌بندی انواع بازارها اعم از بازارهای فیزیکی و بازارهای مالی آشنا شدیم. همچنین درباره لزوم سرمایه‌گذاری برای دستیابی به موفقیت مالی صحبت کردیم و گفتیم که برای رسیدن به موفقیت مالی در چه بازارهایی و کجا باید سرمایه گذاری کنیم! در این مقاله قصد داریم مسیر هیجان‌انگیز موفقیت مالی و سرمایه‌گذاری را با بازار سرمایه آغاز نمایم!

و ببینیم که بازار سرمایه یا همان بورس که همه ما بارها نام آن را شنیده‌ایم واقعا چه نوع بازاری است؟! آیا بازار سرمایه می‌تواند به عنوان یک ابزار برای رسیدن به ثروت دلخواهمان به ما کمک کند؟! چه کسانی می‌توانند در بورس به ثروت‌های کلان برسند؟! برای رسیدن به موفقیت در بازار سرمایه چه ابزار و چه نوع دانشی لازم است؟!

اگر به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید تا پایان این مقاله همراه ما باشید!

مقدمه‌ای بر بازار سرمایه

به بازاری که در آن‌ اوراق بهادار مانند اوراق مالکیت (سهام) و سایر اوراق بهادار مانند اوراق قرضه و اوراق مشارکت خرید و فروش می‌شوند، بازار سرمایه (در انگیسی Capital market) می‌گویند. همچنین واژه بورس نیز در لغت یک واژه فرانسوی به معنای کیف پول است که بعدها به بازارهایی که در آن اوراق بهادار  مختلف معامله می‌شدند اطلاق شد.

از نظر مفهومی بورس به عنوان یک بازار، محلی است که در آن انواع دارایی‌ها اعم از دارایی‌های فیزیکی (خودرو، ماشین‌آلات و …) و دارایی‌های مالی خرید و فروش می‌شوند. بازاری که در آن دارایی‌های فیزیکی و اسناد مربوط به این کالاها معامله می‌شوند را “بورس کالا” و بازاری که معاملات دارایی‌های مالی در آن انجام می‌پذیرد را “بورس اوراق بهادار” می‌نامند. منظور از دارایی‌های مالی یا دارایی‌های کاغذی دارایی‌هایی است که ارزش آن‌ها به پشتوانه یک دارایی دیگر تعیین می‌شود. مثلا دارنده‌ی سهام یک شرکت به نسبت تعداد سهام خود، در دارایی‌ها، تصمیم‌گیری‌ها و منافع آن شرکت سهیم است.

بورس به زبان ساده

بیایید به زبان ساده‌تر بورس را تعریف کنیم. به طور کلی بورس محلی برای خرید و فروش سهام شرکت‌های مختلف است. برای مثال یک شرکت داروسازی را در نظر بگیرید. فرض کنید که این شرکت ارزشی معادل ۱۰۰ میلیارد تومان دارد و نیز فرض کنید که مالکان شرکت به تعداد ۱۰ نفر، هرکدام سهمی به اندازه ۱۰ میلیارد تومن را در اختیار دارند. (یعنی یک سهم از ده سهم) حال اگر یکی از این افراد بخواهد سهم خود را بفروشد به نظر شما باید چه کار کند؟؟!!

در ابتدا تنها راهی که به نظر می‌رسد یافتن مشتری برای سهم است! اما واقعا این تنها راه حل ممکن است؟! پیدا کردن کسی که سرمایه‌ای به اندازه ۱۰ میلیارد تومان برای خرید این سهم داشته باشد کار ساده‌ای نیست! اما اگر این مقدار سهام را به ۱۰,۰۰۰ سهم ۱ میلیون تومانی تقسیم می‌کردیم تا هر کسی به اندازه سرمایه خود بتواند در شرکت مذکور شریک شود چه اتفاقی می‌افتاد؟!

ساز و کار بورس نیز دقیقا تقسیم کردن دارایی‎‌های یک شرکت به واحدهای کوچکتر است. با این کار هم امکان سرمایه‌گذاری و مشارکت برای افراد با سرمایه کم فراهم می‌شود و هم معاملات سهام (نظیر مثالی که گفته شد) به راحتی انجام می‌پذیرد.

نقش بورس در اقتصاد کشور

مهمترین ویژگی‌های بازار سرمایه (بورس)، رسمی‌بودن، شفافیت و برخورداری از پشتوانه محکم و قانونی است. بورس برخلاف بازارهای سنتی، یک بازار کاملا رسمی و نظام‌مند است که خرید و فروش در آن براساس قوانین و ضوابط خاصی انجام می‌شود.

وقتی فردی تصمیم به خرید و فروش سهام یک شرکت پذیرفته شده در بورس می‌گیرد، به راحتی و از طریق بستر اینترنت می‌تواند به ریز اطلاعات آن شرکت دسترسی داشته و با بررسی اطلاعات مالی آن شرکت، تصمیم به خرید و فروش بگیرد.

تفاوت دیگر بورس با بازارهای سنتی همان‌طور که گفته شد برخورداری همه فعالان بورس (مخصوصا سرمایه‌گذاران) از پشتوانه‌های قانونی است. در واقع قانون‌گذار، مقررات و ساختارهای لازم را با توجه به جایگاه ویژه بورس در نظام اقتصادی کشور برای حفظ حقوق سرمایه‌گذاران در نظر گرفته است تا سرمایه‌گذاران با اطمینان خاطر از عدم بروز اتفاقاتی نظیر کلاه‌برداری و سوء‌استفاده و … در این بازار فعالیت نمایند.

تصویر زیر مربوط به ساختمان جدید و مدرن سازمان بورس و اوراق بهادار واقع در منطقه سعادت‌آباد تهران است.

ساختمان جدید بورس اوراق بهادار در تهران - بازار سرمایه

چرا جایگاه بازار سرمایه در نظام اقتصادی کشور با اهمیت است؟!

فرض کنید شرکت داروسازی که مثال زدیم با انجام مطالعات کارشناسی قصد راه‌اندازی خطوط تولید جدیدی را داشته باشد. طبیعتا موفقیت در انجام این کار باعث افزایش میزان تولید، فروش و سودآوری شرکت، ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر و به تبع آن خودکفایی در صنعت داروسازی و رشد و رونق اقتصادی خواهد شد.

اما سرمایه و منابع مالی مورد نیاز برای انجام این کار از کجا باید تامین شود؟! اولین راهی که به ذهن همه ما می‌رسد دریافت تسهیلات بانکی یا همان وام است!! این روش معمولا فرآیندی زمان‌بر و طولانی است و هزینه‌های زیادی اعم از سود بازپرداخت تسهیلات را به شرکت تحمیل می‌کند!

اما آیا روش بهتری برای تأمین مالی طرح‌های توسعه وجود دارد؟ پاسخ مثبت است!

تأمین مالی از طریق بازار سرمایه

شرکت‌هایی که بر اساس مقرراتی سازمان‌یافته در بورس پذیرش می‌شوند، پس از ارائه طرح توجیه اقتصادی پروژه و بررسی و تایید آن توسط کارشناسان بورس (از نظر میزان سودآوری و دیگر اهداف)، می‌توانند با انتشار و عرضه اوراق سهام جدید نسبت به تأمین منابع مالی اقدام کنند. بنابراین علاوه بر تأمین راحت منابع مالی شرکت، سرمایه‌گذاران نیز می‌توانند با خرید سهام شرکت هرچند به تعداد کم و با سرمایه اندک، در یک طرح ملی و سودآور شریک باشند. با توجه به این که سرمایه‌گذاران در بورس همواره تلاش می‌کنند که سهام شرکت‌های موفق و سودآور را خریداری کنند، بنابراین بورس با ایجاد یک فضای رقابتی سالم بین شرکت‌ها باعث پویایی و رونق هرچه بیشتر اقتصاد می‌شود.? به همین علت است که کشورهای دارای بورسِ تکامل‌یافته‌تر، همواره رشد اقصادی بیشتری را تجربه کرده‌اند. از این جهت بورس را “دماسنج اقتصاد” نیز می‌نامند!

همان‌گونه که گفته شد بورس و اوراق بهادار فضایی برای بهره‌مندشدن سرمایه‌گذاران و سرمایه‌پذیران (شرکت‌ها) از مزایای متعدد این بازار و استفاده از آن به منظور دستیابی به منافع شخصی و سازمانی می‌باشد. به طور کلی مزایای بورس را می‌توان به شرح زیر خلاصه کرد:

مزایای بورس برای سرمایه‌گذاران

  1. کسب درآمد
  2. امنیت و شفافیت در سرمایه گذاری
  3. حفظ سرمایه در برابر تورم
  4. قابلیت نقد شوندگی خوب
  5. مشارکت در تصمیم‌گیری برای اداره شرکت‌ها

مزایای بورس برای سرمایه‌پذیران

  1. امکان تامین آسان منابع مالی
  2. کشف عادلانه قیمت سهام
  3. دریافت معافیت مالیاتی
  4. کسب اعتماد و شهرت عمومی

بازار سرمایه نقش مهمی در اقتصاد همه کشورها دارد!

چکیده مطلب:

بازار سرمایه (بورس) به عنوان یکی از بازارهای پویا برای سرمایه‌گذاری همواره در کشورهای پیشرفته از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده است. به نحوی که فعالان اقتصادی بورس را “دماسنج اقتصاد” یک کشور می‌دانند. در این مقاله به صورت کلی با مفهوم بورس آشنا شدیم و دانستیم که ساز و کار بورس، تقسیم کردن دارایی‎‌ و سرمایه شرکت‌ها به واحدهای کوچکتر (به نام سهم) برای فراهم کردن امکان سرمایه‌گذاری و مشارکت در اقتصاد کلان برای افراد با هر مقدار سرمایه (کم یا زیاد) می‌باشد. سپس به صورت اجمالی تعدادی از مزایای بورس از جمله تامین منابع مالی برای شرکت‌ها را به صورت خلاصه برشمردیم. در مقالات دیگر به صورت ویژه در مورد “مزایای بورس برای سرمایه‌گذاران” و “سرمایه‌پذیران” توضیحات مفصلی ارائه شده است.

همچنین”روش‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه“، “نحوه انجام معاملات“، “انتخاب سهام مناسب” و ابزارهای لازم برای ورود به بازار سرمایه در بخش‌های مختلف سایت به صورت کامل و جامع در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. با امید به این که گامی مثبت در جهت هرچه ثروتمندتر شدن شما برداریم و به هدف همیشگی خود که همان تحقق رویاهای شماست دست پیدا کنیم… ??

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۱ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.